FEA VERLOSKUNDIGEN
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact

kraambed I een nieuw leven begint


zwanger A-Z

BABY UITZET
BEVALLEN

BEWEGING VOELEN
BELINSTRUCTIES
BLOEDONDERZOEK
BORSTVOEDING
CHECKLIST
ECHO
FLESVOEDING
GEBOORTEPLAN
GROEIKALENDER
KINDERWENS
KRAAMBED
KWAALTJES
MISKRAAM
PRENATALE TESTEN
PIJNBESTRIJDING
THUISBEVALLING
VADER WORDEN
VERLOF
VOEDING EN LEEFSTIJL
ZIEKENHUISBEVALLING
ZWANGERSCHAPSGYM
ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING

Kraambed

JE BENT BEVALLEN. TIJD OM TE HERSTELLEN, TE GENIETEN, BIJ TE KOMEN EN VOORAL JE KINDJE TE LEREN KENNEN. GELUKKIG STA JE ER NIET ALLEEN VOOR.
Je kindje is geboren. Je staat aan de wieg van een nieuw leven. Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jou en je partner. Ook moet je herstellen van de bevalling, en wanneer je borstvoeding gaat geven is het soms een hele klus voor de borstvoeding goed loopt. Hulp gewenst dus! Meestal zul je deze week dan ook voor het grootste gedeelte in bed door brengen. Daarom zul je de eerste 8 (soms 10) dagen na de bevalling geholpen worden door de kraamverzorgster.
DE VERLOSKUNDIGE IS EINDVERANTWOORDELIJK!
Behalve de kraamverzorgster zullen wij ook zo’n zes keer langs komen. Daarbij controleren we of het kraambed goed verloopt. We controleren jouw gezondheid en die van je kindje. Gedurende het hele kraambed zijn wij het centrale aanspreekpunt en eindverantwoordelijk voor alle medische beslissingen die worden genomen. Door onze regelmatige visites, nauwe samenwerking met de kraamverzorgster, continue bereikbaarheid voor spoedgevallen (en overdag voor alle overleg) zorgen wij een veilige start van jullie nieuwe leven!

OOK NA DE KRAAMPERIODE NOG BEREIKBAAR! 
De kraamperiode duurt maximaal tot de 10e dag. Toch kun je ons na de kraamperiode altijd nog bellen voor al je vragen rondom je zwangerschap, bevalling en kraamperiode.
 
DE NACONTROLE 
Zes weken na de bevalling kun je nog op nacontrole komen. Hierbij evalueren we je je zwangerschap, bevalling en kraambed, informeren we naar je herstel en controleren we zo nodig je bloeddruk en je ijzergehalte.
ALLES IS HUIS?
Heb je alles geregeld en in huis? Controleer het met behulp van onze checklist en uitzetlijst
HET CONSULTATIEBUREAU KOMT LANGS VOOR DE GEHOORTEST EN HIELPRIK
STARTEN MET SPORTEN
BEKKENBODEMOEFENINGEN
NET BEVALLEN, MOET JE WEER AAN HET OEFENEN!
Een bevalling is niet niks, je bekkenbodemspieren hebben in korte tijd veel te verduren gehad. Het is daarom slim om de spieren weer te gaan trainen. Zit je op een zwangerschapseducatie dan is er meestal een nagym.
 
Geen nagym. Informeer dan bij Lijf en Visie of bij fysiotherapie Soestdijk. Vaak kun je aansluiten bij een nagym of privé oefeningen krijgen. Ook kun je een online training kan volgen. Bijvoorbeeld van CoreWellness.
KRAAMZORG REGELEN
WEET JE WANNEER JE UITGEREKEND BENT? TIJD OM DE KRAAMZORG TE REGELEN!
Rond de derde maand van je zwangerschap wordt het tijd om de kraamzorg te regelen. Er zijn verschillende kraambureau's rondom Soest. Weet je nog niet welk kraamcentrum? Bel ons voor advies.
 
EEN KRAAMVERZORGSTER IS ONMISBAAR!
Kraamhulp thuis is uniek in ons Nederlandse systeem. Alleen daardoor kun je thuis bevallen of snel weer naar huis als je in het ziekenhuis bevallen bent. De kraamverzorgster je helpt bij alles rondom de verzorging van jou en je kindje en leert je hoe je je nieuwe leventje het beste kunt gaan inrichten. Ook helpt ze je bij de huishoudelijke klusjes die jij niet kunt doen in je kraamweek.
 
BEDENK HOEVEEL UREN KRAAMZORG JE WILT
Wanneer de kraamverzorgster komt kun je kiezen uit het aantal uren dat ze langskomt. Meestal komt de kraamverzorgster de eerste 8 dagen langs. Je kunt kiezen tussen 3 1/2 uur, 5 of 8 uur per dag. Bedenk goed of je veel hulp uit je omgeving verwacht of dat je liever een kraamverzorgster hebt die alles voor je regelt.
 
Twijfel je neem dan het maximale aantal uren. We kunnen in de kraamperiode altijd het aantal uren nog terugdraaien, maar extra uren is vaak lastiger.
 ​
HUILBABY? TREK AAN DE BEL!
MIJN KINDJE HUILT ZO VEEL.....
Twee onderwerpen die in de kraamperiode extra belicht wordt op onze site zijn huilbaby en depressie. Reden dat we ze erop gezet hebben is dat je moet weten dat je er niet mee door moet blijven lopen.
 
OM WANHOPIG VAN TE WORDEN 
Een huilbaby kan tot wanhoop en uitputting van zowel de ouders als de baby leiden. Als ouder blijf je instinctmatig zoeken naar een oorzaak van het huilen. Zolang je kindje huilt kom je niet tot rust. En gevoelsmatig kun je je kindje net alleen laten, want "niemand begrijpt je kindje zo goed als jij". Ouders van huilbaby's zijn vaak ook doodmoe en zien door de bomen het bos niet meer en raken hierdoor zelf overprikkeld en gespannen. Dit heeft, ongeacht de oorzaak van het huilen, weer een negatief effect of je baby.
 
ZOEK HULP! 
Het is dus van het grootste belang dat deze cyclus doorbroken wordt. Zoek hulp en ga samen met hen zoeken wat de oorzaak is van het huilen en breng de rust weer terug in je gezin.
 
WAT KUN JE DOEN? 
  • Geef bij familie en/of vrienden aan dat je kindje heel veel huilt en vraag iemand die je vertrouwt eens een middag op je kindje te passen, zodat jij even een time- out kunt nemen.
  • Ontzie elkaar. Spreek af dat de ene avond de één de zorg voor je kindje heeft en de andere avond de ander, zodat je een rustmoment creëert.
  • Neem niet adviezen van iedereen aan.
  • Ga voor advies naar de huisarts of wanneer je er niet uitkomt neem dan contact op met ons.
 
SOORTEN BEHANDELING 
In de meeste gevallen verdwijnt excessief huilen vanzelf. Vaak zonder dat er een duidelijke oorzaak gezonden wordt. Vaak heeft een kindje erg veel baat bij een goed ritme. Er zijn verschillende therapieën voor zowel in de reguliere als in de alternatieve geneeskunde. Ga bij verdenking op een huilbaby naar de huisarts. Kom je er niet uit, neem dan contact met ons op.
 
 ​
DEPRESSIEVE KLACHTEN NA BEVALLING? TREK AAN DE BEL!
DEPRESSIEVE GEVOELENS ZIJN NIET VREEMD IN ZWANGERSCHAP EN KRAAMBED. 
Ongeveer 10 tot 20% van de vrouwen heeft depressieve klachten tijdens de zwangerschap of in de eerste 3 maanden na de bevalling. En dat is best veel. Toch is het goed om te lezen, voel je je toch depri weet dan dat je niet de enige bent.Meestal wordt deze gevoelens veroorzaakt door de hormonen en verdwijnen ze vaak vanzelf. Soms komt hier echter geen enkele verbetering in en ga je je zelfs steeds somberder voelen.
 
AL EERDER EEN DEPRESSIE GEHAD? HOU HET DAN GOED IN DE GATEN! 
Vrouwen die een prenatale depressie hebben, hadden voor de zwangerschap vaak ook al last van depressies.
 
KENMERKEN VAN EEN DEPRESSIE ZIJN: 
  • Verandering in eetlust
  • Slaapproblemen
  • Lusteloosheid
  • Somberheid
  • Geen zin om dingen te doen die je normaal leuk vind
  • Irritatie tegenover vrienden en familie
  • Somberheid
  • Schuldgevoel
  • Continue negatieve gevoelens
  • Niet meer zien zitten om te gaan werken etc.
  • Niet meer uit bed willen komen ("niet opstarten")
  • Alleen of onbegrepen voelen
  • Je afsluiten van de buitenwereld
  • Negatieve gevoelens t.o.v. de zwangerschap of van je kindje
  • Zelfmoordgedachten
 
ZORG DAT JE HULP KRIJGT! 
Heb je het idee dat de depressieve gevoelens bij jouw niet van tijdelijke aard zijn of zijn ze te heftig zoek dan hulp!!
 
Heel belangrijk is dat je het meldt bij je huisarts en bij ons. Wij kunnen je verwijzen naar één van de centra die gespecialiseerd is in zwangerschap en psychische aandoeningen. Zo kunnen we een afspraak maken bij de poli hiervoor in Blaricum. Loop er dus niet mee door. Meldt het ook altijd aan je partner, familie of vrienden zodat je steun van hen kunt krijgen.

Fea Verloskundigen; DÉ praktijk voor begeleiding van zwangerschap, bevalling en kraambed in Soest & omgeving!

FEA VERLOSKUNDIGEN
Dalplein 61
3764 BN Soest
T. 035-6010793
​Spoed 035-6010793 (optie 1)
​
Facebook
Home
De praktijk
​Kwaliteit
Zwanger A-Z
​Contact
© COPYRIGHT FEA VERLOSKUNDIGEN 2019 ALL RIGHTS RESERVED.
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact