FEA VERLOSKUNDIGEN
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact

KINDERWENS I INFORMATIE VOOR ALS JE ZWANGER WILT WORDEN


zwanger A-Z

BABY UITZET
BEVALLEN

BEWEGING VOELEN
BELINSTRUCTIES
BLOEDONDERZOEK
BORSTVOEDING
CHECKLIST
ECHO
FLESVOEDING
GEBOORTEPLAN
GROEIKALENDER
KINDERWENS
KRAAMBED
KWAALTJES
MISKRAAM
PRENATALE TESTEN
PIJNBESTRIJDING
THUISBEVALLING
VADER WORDEN
VERLOF
VOEDING EN LEEFSTIJL
ZIEKENHUISBEVALLING
ZWANGERSCHAPSGYM
ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING

KINDERWENS

INEENS IS HET ZOVER, JE WILT ZWANGER WORDEN. JULLIE STOPPEN MET DE ANTICONCEPTIE. MAAR ZIJN ER NOG ANDERE DINGEN WAAR JE AAN MOET DENKEN?
'Waar het vandaan komt, noem het instinct, noem het verlangen. Geef het een naam. Mij maakt het niet uit, maar ineens was het er, het verlangen naar een kind. Ineens zag ik alleen nog maar moeders met wandelwagens lopen, of zwangere vrouwen. Maar gewoon zwanger worden, kan dat eigenlijk wel of zijn er nog dingen waar ik aan met denken?'


HOE VERGROOT JE DE KANS OM ZWANGER TE WORDEN?

Hoe onregelmatig je cyclus ook is, tussen de eisprong en de menstruatie zit altijd 14 dagen. De onregelmatigheid zit in het eerste gedeelte van je cyclus. Zaadcellen kunnen 6 dagen overleven in het lichaam van een vrouw. Is een eitje eenmal gesprongen dan moet deze binnen 6 uur bevrucht worden.
HOE VERGROOT JE DE KANS OP EEN ZWANGERSCHAP
HOE WORDT JE ZWANGER? 
Wil je graag zwanger worden? Lees dan de onderstaande informatie. De informatie is gebaseerd de standaard van de huisartsen (NHG standaard).
 
HOE LANG DUURT HET VOOR JE ZWANGER BENT? 
Als je een jaar lang regelmatig vrijt zonder voorbehoedmiddel, dan is de kans dat je zwanger wordt groot (80%).
 
Wat is er nodig om zwanger te kunnen worden?
Om zwanger te worden moet er een eicel uit een van de eierstokken vrijkomen; dat heet de eisprong. In het zaadvocht van de man moeten voldoende, goed beweeglijke, zaadcellen zitten. Het zaad moet via de eileiders bij de eicel kunnen komen.
 
'Het is belangrijk elke maand in de vruchtbare periode vlak voor de eisprong een paar keer te vrijen.'
 
DE EISPRONG 
Als je regelmatig menstrueert, is er bijna zeker ook elke maand een eisprong. De eisprong vindt plaats ongeveer 14 dagen vóór het begin van de menstruatie. Als je regelmatig menstrueert (bijvoorbeeld om de 28 dagen), dan kunt je voorspellen wanneer je volgende menstruatie ongeveer komt. Je eisprong is ongeveer 14 dagen
voor die datum. Als je onregelmatig menstrueert, dan is het lastig te schatten wanneer de volgende eisprong komt. Een ovulatietest kan dan inzicht geven in wanneer er een eisprong plaatsvindt. Je kunt een ovulatietest kopen bij apotheek of
drogisterij.
 
Als je opeens meer helder slijm in je vagina hebt, kan dat wijzen op een eisprong. Door dit slijm is het voor zaadcellen makkelijker om vanuit de vagina in de baarmoeder te komen. Tijdens de eisprong kan ook pijn in de buik of een lichte bloeding optreden. Sommige vrouwen weten daardoor precies wanneer er een eisprong is.
 
SOMS IS HET ONZEKER OF ER WEL EEN EISPRONG IS. 
Bijvoorbeeld als je niet zo vaak menstrueert (meer dan 35 dagen tussen de menstruaties) of als de menstruaties wegblijven. Als je een halfjaar niet meer hebt gemenstrueerd, dan is er in die tijd waarschijnlijk ook geen eisprong geweest.Neem dan contact op met je huisarts..
 
VRIJEN IN DE VRUCHTBARE PERIODE. 
Om zwanger te worden is het meestal voldoende als je om de twee of drie dagen vrijt. Vaker mag, maar is niet nodig. De zaadcellen blijven in de baarmoeder een paar dagen leven.Als je weet wanneer er een eisprong is, moet u vooral rond die tijd vrijen. De meeste zwangerschappen ontstaan na het vrijen in de zes dagen vóór de eisprong.
 
Het is handig om telkens als de menstruatie begint, de datum in je agenda te noteren. Eventueel kunt je dan ook aanstrepen in welke periode je vruchtbaar bent zodat je eraan denkt om dan te vrijen. Twijfel je? Maak dan gebruik van een ovulatietest. Deze test geeft aan wanneer je vruchtbare periode is en vergroot hierdoor de kans op een zwangerschap.
 
NEEM CONTACT OP MET DE HUISARTS ALS:
  • Als het onduidelijk is of er een eisprong is (bijvoorbeeld omdat je een halfjaar niet heeft gemenstrueerd)
  • Als je een jaar lang hebt geprobeerd om zwanger te worden.
 ​
EEN GEZONDE LEEFSTIJL?
GEZOND ZWANGER WORDEN
Het is belangrijk dat je al voordat je zwanger bent gezond en gevarieerd eet.
 
Op het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent, worden de organen van je toekomstige kind namelijk al aangelegd. Daarvoor zijn bouwstoffen nodig die in je voeding zitten.
 
HOE ZORG IK ERVOOR DAT IK VOLDOENDE VOEDINGSSTOFFEN BINNENKRIJG?
  • Varieer voldoende: Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. Daarnaast is het goed om af te wisselen tussen vlees, vis en vleesvervangers. Wat melk en melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere varianten.
  • Slik foliumzuur: Slik 400 microgram foliumzuur vanaf het moment dat je zwanger wilt worden. Dit verlaagt de kans op een open ruggetje bij je baby. De hoeveelheid foliumzuur die je binnenkrijgt via de voeding is meestal onvoldoende.
  • Voldoende ijzer: Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Zo verklein je de kans op bloedarmoede door ijzergebrek tijdens de zwangerschap.
  • Eet vis: De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's.
  • Hoe ziet een gezond dagmenu eruit? Een gezond dagmenu ziet er voor mannen en vrouwen hetzelfde uit. Het bestaat uit 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en de warme maaltijd. Daarnaast is nog wat ruimte voor extra's.
 
Lees meer over gezonde dagmenu's en de Schijf van vijf.
 
WAAROM IS MIJN GEWICHT BELANGRIJK ALS IK ZWANGER WIL WORDEN?
Als je te zwaar of te licht bent, kun je minder vruchtbaar zijn. Daarom is een gezond gewicht belangrijk als je zwanger wilt worden. Dit geldt ook voor mannen. Een gezond gewicht heeft ook een positief effect op hun vruchtbaarheid.
 
Heb jij een gezond gewicht? Check je BMI!
 
VEILIG ETEN: WAAR MOET IK OP LETTEN?
De eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat het zover is. Daarom is het belangrijk dat je als vrouw goed let op wat je eet en drinkt - de hele periode dat je probeert zwanger te raken.
 
Voor eten voordat je zwanger bent, gelden dezelfde voedingsadviezen als voor eten tijdens de zwangerschap. Mannen moeten bovendien oppassen met alcohol; het kan de vruchtbaarheid schaden.
 
ROKEN
Giftige stoffen, zoals nicotine en koolmonoxide, kunnen de groei van je kindje beïnvloeden. Zo leidt nicotine tot vaatvernauwing en neemt in het bloed koolmonoxide de plaats in van zuurstof. Je kindje krijgt door de vaatvernauwing
minder bloed (dat voedingsstoffen bevat) en ook nog eens
minder zuurstof. Ook kunnen de schadelijke stoffen leiden tot lichamelijke afwijkingen.
 
In de eerste drie maanden van de zwangerschap wordt bij je kindje van alles ontwikkeld. Zo worden bijvoorbeeld de longen, het hart, ogen en oren van je baby gevormd. Een belangrijke fase waarin de basis voor een gezond leven wordt gelegd.
 
ALCOHOL
Alcoholgebruik door jou en je partner heeft invloed op hoe snel je zwanger wordt. Ten eerste verminder het de vruchtbaarheid bij zowel vrouwen als mannen. Dit kan al optreden bij het drinken van minder dan 1 glas alcohol per dag. Ook als jij of je partner gemiddeld minder dan 1 glas alcohol per dag drinkt, kan dit al leiden tot een verhoogde kans op een miskraam.
 
MEDICIJNGEBRUIK
Medicijnen. Je gebruikt ze soms zo makkelijk. U hoort ze alleen te gebruiken wanneer het echt nodig is, na overleg met of op voorschrift van de arts. Maar hoe vaak neemt u niet iets mee van de drogist? Wist u dat meer dan 70% van de zwangere vrouwen tenminste meer dan één geneesmiddel gebruikt, waarbij het in ongeveer 35% van de gevallen medicijnen betreft die niet door een arts zijn voorgeschreven. Misschien merkt u er niets van, maar geneesmiddelen hebben ook bijwerkingen en blijven soms lang in uw lichaam aanwezig. Een baby in de baarmoeder krijgt ze dan ook.
 
Mocht je zelf een ziekte hebben of medicijnen gebruiken dan kan dat gevolgen hebben voor je zwangerschap. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn medicijnen te veranderen voordat je zwanger wordt. Soms is het niet mogelijk om medicijnen zomaar te stoppen, waardoor soms extra controle tijdens de zwangerschap noodzakelijk kan zijn.
Geef daarom bij je arts aan dat je een kinderwens hebt. Stoppen met medicijnen of de dosis veranderen altijd in overleg met je behandelend arts.
 
WERK
Je staat er soms niet bij stil, maar op je werk kan ook van invloed zijn op het zwanger worden, dit geld voor zowel jou als voor je partner. Risico's op je werk kunnen zijn:
  • Wanneer je in contact komt met schadelijke stoffen, zoals oplosmiddelen, bestrijdingsmiddelen, narcosegas, medicijnen tegen kanker of zware metalen
  • Wanneer je te maken hebt met straling (zoals röntgenstraling)
  • Wanneer je een infectie kunt oplopen.
 
VERMIJD RISICO'S OP JE WERK
Schadelijke stoffen en straling kunnen ervoor zorgen dat je minder vruchtbaar wordt. Dat betekent dat je minder makkelijk zwanger wordt. Niet alleen vrouwen kunnen minder vruchtbaar worden, maar de mannen ook. Schadelijke stoffen kunnen ook slecht zijn voor de gezondheid van je toekomstige kind.
 
Wanneer je denkt een risico te lopen op je werk en je hebt een kinderwens, praat hier dan over met je bedrijfsarts. Wanneer deze niet op jou werk aanwezig is overleg dan met je leidinggevende, misschien kun je ander werk doen of extra bescherming krijgen.
 ​
ERFELIJKE ZIEKTES IN JE FAMILIE?
ERFELIJKHEID
Belangrijk is ook te weten of er ook erfelijke ziektes of syndromen in je familie voorkomen. Heel soms blijkt dat je meer kans hebt op een erfelijke aandoening omdat het in jouw familie. Na een gesprek bij ons kun je dit, als je dit wenst, uit laten zoeken door een klinisch geneticus. Dit is een arts die alles weet over erfelijkheid.
 
Als er kans is op een erfelijke ziekte, kun je vaak al vóór de zwangerschap onderzoek laten doen. Je hebt dan meer tijd en mogelijkheden om keuzes te maken dan tijdens de zwangerschap. Kijk ook eens op de site van het erfocentrum >
 
WANNEER HEB JE MEER KANS OP EEN KINDJE MET EEN AANGEBOREN AANDOENING?
  • Als er in jouw familie of in de familie van je partner een erfelijke of aangeboren ziekte voorkomt, bijvoorbeeld een handicap bij een eerder kindje, of bij een familielid. Soms is bloedarmoede erfelijk. Het overlijden van kinderen tijdens de zwangerschap kan ook komen door een erfelijke ziekte.
  • Als jouw ouders of de ouders van je partner familie van elkaar zijn, bijvoorbeeld neef en nicht.
  • Als jouw ouders of voorouders of die van je partner uit een gebied komen waar erfelijke bloedarmoede vaker voorkomt. Dat geldt voor Afrika, landen rond de Middellandse Zee (zoals Marokko en Turkije), het Midden-Oosten, Verre Oosten (Azië), Suriname, de Antillen en het Caribische gebied.  
 
Geldt bovenstaande voor jou of je partner of twijfel je hierover, dan kan je contact met ons opnemen en je aanmelden voor het kinderwensspreekuur.
VEEL VRAGEN? KOM NAAR ONS KINDERWENSSPREEKUUR
WAT IS KINDERWENSSPREEKUUR?
Tijdens dit spreekuur, ook wel een preconceptioneel consult genoemd, gaan we bekijken wat voor jou/jullie persoonlijk mogelijkheden zijn om je zwangerschapwens zo optimaal mogelijk te maken. Het consult duurt ongeveer 45 minuten.
 
Heel soms blijkt dat je meer kans hebt op een erfelijke aandoening omdat het in jouw familie een bepaalde aandoening (een aantal keer) voorkomt. Na een gesprek
bij ons kun je dit, als je dit wenst, uit laten zoeken door een klinisch geneticus. Dit is een arts die alles weet over erfelijkheid.
 
Voor wie is een kinderwensspreekuur? Het kinderwens spreekuur is voor alle mensen die een kinderwens hebben.
 
ZWANGERWIJZER 
Voordat je op het kinderwensspreekuur langskomt adviseren wij je een vragenlijst in te vullen op de site van zwangerwijzer. Het invullen kost ongeveer 10 minuten en is anoniem. Deze vragenlijst vormt de basis van het consult.
 
Afhankelijk van de resultaten zullen we je een advies geven of eventueel verwijzen naar je huisarts of een specialist voor verder onderzoek. Een afspraak op het kinderwensspreekuur wordt niet vergoedt en kost € 45,-.

Fea Verloskundigen; DÉ praktijk voor begeleiding van zwangerschap, bevalling en kraambed in Soest & omgeving!

FEA VERLOSKUNDIGEN
Dalplein 61
3764 BN Soest
T. 035-6010793
​Spoed 035-6010793 (optie 1)
​
Facebook
Home
De praktijk
​Kwaliteit
Zwanger A-Z
​Contact
© COPYRIGHT FEA VERLOSKUNDIGEN 2019 ALL RIGHTS RESERVED.
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact