FEA VERLOSKUNDIGEN
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact

eCHO I WELKE ECHO'S KRIJG JE IN JE ZWANGERSCHAP?


zwanger A-Z

BABY UITZET
BEVALLEN

BEWEGING VOELEN
BELINSTRUCTIES
BLOEDONDERZOEK
BORSTVOEDING
CHECKLIST
ECHO
FLESVOEDING
GEBOORTEPLAN
GROEIKALENDER
KINDERWENS
KRAAMBED
KWAALTJES
MISKRAAM
PRENATALE TESTEN
PIJNBESTRIJDING
THUISBEVALLING
VADER WORDEN
VERLOF
VOEDING EN LEEFSTIJL
ZIEKENHUISBEVALLING
ZWANGERSCHAPSGYM
ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING

Echo's in je zwangerschap

In je zwangerschap zijn er een aantal echo's die je kunt doen. Welke echo's dit zijn, wanneer deze plaatsvinden en wat het doel is van deze echo vind op op deze pagina.
8 WEKEN ECHO
BIJ 8 WEKEN ZIE JE NOG NIET ECHT EEN KINDJE.
 
KLOPT HET HARTJE? 
Superspannend je eerste echo. Het is de eerste bevestiging dat je kindje goed groeit. De echo vindt, tenzij er indicatie is om eerder een echo uit te voeren, plaats rond de 8e week van je zwangerschap. Je krijgt de echo in onze eigen praktijk en zal met je worden afgesproken zodra je je aanmeldt.
 
WAAROM EEN 8 WEKENECHO?
Een acht weken echo is de eerste echte bevestiging dat het goed gaat met je zwangerschap. Ook geeft het een grote voorspellende waarde over de kans dat het goed blijft gaan. Klopt de grootte van je kindje en of zie je een mooi kloppend hartje dan neemt de kans op een miskraam enorm af. Een andere reden om bij 8 weken een echo te doen is om te kijken of er sprake is van een meerlingzwangerschap.
 
WAT MOET JE MEENEMEN?
Heb je al eerder een echo gehad. Neem deze papieren dan mee. Neem je verzekeringspasje en je identiteitspapieren mee. De echo vindt plaats in eigen praktijk.
 
INWENDIG OF UITWENDIG?
De echo kan behalve uitwendig ook inwendig worden gedaan. Meestal zit het kindje namelijk nog achter het schaambotje. Om het goed in beeld te krijgen moet je daarom een inwendige echo maken. Een volle blaas hoeft niet.
 
WANNEER MOET IK EERDER DAN 8 WEKEN EEN ECHO?
Ben je zwanger geworden door IVF, IUI of ICSI dan zul je eerder echo's krijgen. Ook wanneer je een verhoogd risico hebt op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zul je eerder een echo krijgen.
TERMIJNECHO
WANNEER UITGEREKEND? 
'Voor ons is het heel belangrijk om te weten wanneer je bent uitgerekend. Dit om verwarring te voorkomen...'
 
We willen namelijk niet ten onterechte denken dat je kindje te vroeg geboren wordt of dat je over de 42e zwangerschapsweek heen komt. Daarom is er de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan om te kijken hoe we je uitgerekende datum zo nauwkeurig mogelijk kunnen berekenen.
 
JE EIGEN CYCLUS 
Uit dit onderzoek is gebleken dat een echo gedaan tussen de 10e en de 13e week van de zwangerschap veel betrouwbaarder is dan je eigen cyclus. Daarom krijgt iedere zwangere in Nederland een termijnecho aangeboden.
 
'Een termijnecho blijkt veel betrouwbaarder te zijn dan je eigen cyclus, hoe nauwkeurig deze ook is bijgehouden.'
 
WAT ZIE JE OP DE ECHO? 
Maak je de echo rond de twaalfde week van je zwangerschap dan zie een echt minimensje. Je kindje is al helemaal af. De echoscopiste meet je kindje van de bovenkant van het hoofdje tot aan het stuitje. Bij 10 weken is je kindje 33 millimeter, bij 13 weken 68 millimeter. Hele ernstige afwijkingen zijn soms ook zichtbaar.
 
INWENDIG OF UITWENDIG? 
In de meeste gevallen is een echo na de tiende week een uitwendige echo. Soms kan de echoscopiste je kindje niet goed in beeld krijgen en moet de echo inwendig gedaan worden.
 
WAT MOET JE MEENEMEN? 
Neem je verzekeringspasje en identiteits bewijs mee. Neem ook je zwangerschapsmapje mee. Neem de papieren die je van de echoscopiste hebt ontvangen de volgende controle weer mee naar ons.
20 WEKEN ECHO
VAN TOP TOT TEEN BEKEKEN​ 
Eén van de grote mijlpalen in de zwangerschap is de 20 weken echo, ook wel SEO genoemd. Bij deze echo wordt je kindje van top tot teen bekeken. Hij valt dan ook onder de medische echo's.
 
De Twintig Weken Echo is een medische echo. Je kindje wordt van heel nauwkeurig bekeken. Hersenen, gezicht, hart, maag nieren, rug.... alles in het lijfje van je kind wordt gemeten en gecontroleerd.
 
EEN NAUWKEURIGE METING 
Het is van het grootste belang dat de echoscopist goed haar werk kan doen. Neem daarom geen andere kinderen mee naar de echo, geen camera's en zet je telefoon, wanneer mogelijk uit. Ga wanneer mogelijk met je partner. Lukt dit niet neem dan maar één persoon mee.
 
DE ECHOSCOPIST ZIET "IETS" 
Omdat er zo nauwkeurig naar je kindje gekeken wordt gebeurt het vaak dat je nog een keer terug moet komen. Hier hoef je niet van te schrikken. Zijn er echt zorgwekkende bevindingen dan wordt dat meteen met je besproken en wordt je meteen verwezen.
 
Hoewel de echo vergoedt wordt door je verzekeraar is hij niet verplicht. Bedenk dus goed of je hem wilt maken! Wil je meer weten, lees dan de informatiefolder van het RIVM.
​
'Wil je weten of je kindje een jongen... of een meisje wordt?  Wanneer je het aan de echoscopist vraagt kan ze er bij 20 weken naar kijken..... meestal ziet ze het wel!.  Ben je heel nieuwsgierig? Dan kun je bij 16 weken een pretecho laten maken'
GROEI ECHO
HET IS HEEL BELANGRIJK OM TE WETEN OF JE KINDJE GOED GROEIT. TWIJFELEN WE HIEROVER, OF IS ER EEN INDICATIE, DAN LATEN WE EEN GROEI ECHO MAKEN. 
 
WAT WORDT ER GEMETEN?
Bij een groei echo worden de hoofdomtrek, de buikomtrek en de lengte van het bovenbeentje gemeten. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater gemeten.
 
HOE BETROUWBAAR IS DE ECHO? 
Iedere groei echo heeft een spreiding in de betrouwbaarheid. Gebleken is dat hoe groter je kindje is hoe onbetrouwbaarder de meting is. Met andere woorden met name bij kleine kindjes blijkt de meting betrouwbaar te zijn, maar ook hier vinden we nog een spreiding. Bij een controle bij de verloskundige voelt zij iedere keer naar de groei van je kindje. Ook hiervan is gebleken dat je hiermee niet alle te grote of te kleine kindjes opspoort. Daarom lijkt het verstandig om een groei echo te combineren met het "op de hand voelen."
 
WANNEER VIND DE ECHO PLAATS? 
Is er een specifieke indicatie dan vindt de echo plaats bij 28 en bij 34 weken. Indicaties zijn: een eerder zwaar of licht kindje, een BMI boven de 30 of (stabiele) zwangerschapsdiabetes. Is er geen indicatie dan wordt je bij 34 weken laagdrempelig een groei echo aangeboden.
 
INWENDIG OF UITWENDIG? 
Een groei echo is een uitwendige echo.
 
WAT MOET JE MEENEMEN?
De groeiecho vindt plaats bij het Prenataal Screeningscentrum. Neem je verzekeringspasje en je identiteitsbewijs mee. Neem je zwangerschapsmapje mee.
LIGGINGSECHO
OM TE BEPALEN OF JE KINDJE IN HOOFDLIGGING OF STUITLIGGING LIGT WORDT ER BIJ 36 WEKEN EEN LIGGINGSECHO GEDAAN.
 
WAT WORDT ER GEMETEN?
Er wordt gekeken hoe je kindje ligt. Ook wordt er gekeken naar de hoeveelheid vruchtwater.
 
HOE BETROUWBAAR IS DE ECHO?
De echo geeft 100% zekerheid over de ligging. Heel soms kan een kindje nog na de 36e week draaien. De hoeveelheid vruchtwater is minder nauwkeurig te meten.
 
WAT ZIE JE OP DE ECHO?
Je kindje is zo groot dat je nauwelijks nog iets van je kindje ziet. Soms zit het ook al diep ingedaald, hierdoor zie je nog minder van je kindje.
 
WANNEER VIND DE ECHO PLAATS?
De echo vindt plaats bij 36 weken en vindt plaats in eigen praktijk.
 
WAT MOET JE MEENEMEN?
Neem je zwangerschapsmapje mee
GEAVANCEERD ECHOSCOPISCH ONDERZOEK
Geavanceerd echoscopisch onderzoek wordt ook wel GUO genoemd. Een GUO vind plaats als hier een indicatie voor is. Dit kan zijn omdat er is gebleken dat je kindje een verhoogde kans heeft op een aandoening. Dit wordt de GUO I genoemd. Ook kan er in de zwangerschap een indicatie ontstaan voor een GUO. Bijvoorbeeld als er op een andere echo iets bijzonders is gezien. Dit wordt de GUO 2 genoemd.

Een GUO is een andere echo dan de 20 weken echo. Bij de 20 weken wordt een globale screening gedaan. De GUO wordt gedaan door hoger opgeleide echscopisten en wordt er vaak specifiek naar iets gekeken. Bijvoorbeeld het hartje van het kindje.
NEKPLOOIMETING ALS ONDERDEEL VAN DE COMBINATIETEST
BIJ DE COMBINATIETEST WORDT ER GEKEKEN NAAR JOUW PERSOONLIJKE KANS OP EEN KINDJE MET HET SYNDROOM VAN DOWN, EDWARDS OF PATEAU. DE COMBINATIETEST IS ONDERZOEK WAT GEEN RISICO OP EEN MISKRAAM GEEFT EN WORDT DAAROM NIET INVASIEF GENOEMD.
 
 
WAT IS DE COMBINATIETEST?
Bij de combinatietest wordt bloed bij je afgenomen en een echo van je kindje gemaakt waarin een plooi in de nek van je kindje wordt gemeten. De
grootte van deze nekplooi in combinatie met de gemeten hormoonconcentraties in je bloed geven een kansberekening over hoe groot de kans voor jou is om een kindje met Downsyndroom te krijgen. Sinds kort is er ook de mogelijkheid om te
bepalen of je een verhoogde kans hebt op het syndroom van Edwards of Pateau.
 
BEDENK GOED WAT JE MET DE UITSLAG WILT
De combinatietest is een test die je niet zonder reden moet doen. Bedenk goed wat je wilt weten en bedenk wat je gaat doen als de testuitslag afwijkend zou zijn. Mocht je een verhoogd risico hierop hebben dan is verder onderzoek voor een zekere diagnose mogelijk. Hiervoor zul je worden verwezen naar een specialistisch centrum.
 
'De nekplooimeting vind plaats rond de 12e week van de zwangerschap. De bloedtest wordt eerder gedaan. Het is dus belangrijk dat je vroeg in de zwangerschap al weet of je de test wel of niet wil doen. Heb je vragen, of wil je meer weten over de combinatietest, neem dan altijd contact met ons op.'
 
ZIJN ER KOSTEN AAN VERBONDEN?
De test meestal niet vergoed door je zorgverzekeraar en kost dan ca €165,- Vanzelfsprekend gaan wij de 1e controle uitgebreid in op al je vragen over deze test en krijg je een folder hierover.
FOLDER 20 WEKEN ECHO
FOLDER PRENATALE TESTEN

Fea Verloskundigen; DÉ praktijk voor begeleiding van zwangerschap, bevalling en kraambed in Soest & omgeving!

FEA VERLOSKUNDIGEN
Dalplein 61
3764 BN Soest
T. 035-6010793
​Spoed 035-6010793 (optie 1)
​
Facebook
Home
De praktijk
​Kwaliteit
Zwanger A-Z
​Contact
© COPYRIGHT FEA VERLOSKUNDIGEN 2019 ALL RIGHTS RESERVED.
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact