FEA VERLOSKUNDIGEN
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact

bevallen I hoe begint mijn bevalling


zwanger A-Z

BABY UITZET
BEVALLEN

    * HOE BEGINT MIJN BEVALLING
    * BELINSTRUCTIES
    * VOORBEREIDING
    * WAAR WIL IK BEVALLEN?
    * HOE WIL IK BEVALLEN?
    * INFORMATIEFOLDERS
BEWEGING VOELEN
BELINSTRUCTIES
BLOEDONDERZOEK
BORSTVOEDING
CHECKLIST
ECHO
FLESVOEDING
GEBOORTEPLAN
GROEIKALENDER
KINDERWENS
KRAAMBED
KWAALTJES
MISKRAAM
PRENATALE TESTEN
PIJNBESTRIJDING
THUISBEVALLING
VADER WORDEN
VERLOF
VOEDING EN LEEFSTIJL
ZIEKENHUISBEVALLING
ZWANGERSCHAPSGYM
ZWANGERSCHAPSVERGIFTIGING

HOE BEGINT DE BEVALLING?

'Elke keer is het weer bijzonder, of je nu van je eerste, tweede of zesde kindje bevalt. Dat moment waarop je beseft; 'Nu is het begonnen...'
Ineens begint het, je bevalling. Maar hoe weet je nu dat het de bevalling is en niet gewoon een harde buik, of voorwee. En die slijmprop, kun je die nu echt verliezen? Op deze pagina vind je een uitleg over hoe je bevalling kan beginnen. Altijd handig, de korte samenvatting van deze pagina vind je bij de belinstructies.

1. de slijmprop?
​

Het verlies van de slijmprop wordt tekenen genoemd. Dit kan de bevalling aankondigen, maar dit is lang niet altijd zo.
 
Wat is "tekenen" nu eigenlijk?
Het is wel een teken dat de baarmoedermond aan het rijpen is. Soms verlies je de slijmprop al twee weken voor de bevalling en soms pas als je al flinke weeën hebt, en soms helemaal niet.Wanneer je een klein beetje slijmerig bloed verliest, hoef je ons niet te bellen. Is het veel, of helder rood of twijfel je, neem dan altijd contact met ons op!

2. weeën
​

Negentig procent van de bevallingen begint met weeën. Eerst kunnen ze nog heel onregelmatig zijn. Ze kunnen dan zelfs nog helemaal afzakken.
WAT ZIJN WEEËN EIGENLIJK

EEN WEE?

Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder, die ontsluiting veroorzaken. In de zwangerschap en vooral aan het eind daarvan heb je zogenaamde harde buiken. Ook dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder, maar meestal niet pijnlijk. Dit is normaal en we noemen dit ook geen weeën. Helemaal aan het einde van de zwangerschap, in de periode dat je bevalling kan beginnen, gaan die harde buiken over in voorweeën. Voorweeën kunnen wel pijnlijk zijn, maar hebben nog geen regelmaat en duren vaak ook niet heel lang. Ze hebben als doel de baarmoedermond soepel te maken. Deze voorweeën kunnen soms wel een week duren. De ene dag zijn ze wat sterker dan de andere dag.
DE WEEËN ZETTEN DOOR

TIJD OM TE GAAN 'KLOKKEN'!

De overgang van voorweeën naar ontsluitingsweeën is soms moeilijk te herkennen. Zolang je nog twijfelt , heb je meestal nog geen echte weeën. Het is dan ook beter om niet direct bij de eerste wee te denken dat de bevalling begonnen is. En zeker niet om met de klok in de hand op de volgende wee te gaan wachten. Er bestaat een kans dat de weeën weer afzakken. Zoek bij voorweeën of twijfel zoveel mogelijk afleiding, of als het nacht is: ga gewoon slapen. Als weeën doorzetten merk je vanzelf dat ze toch wel erg pijnlijk worden en je je moet concentreren om ze op te vangen.
WANNEER MOET IK BELLEN

DE VERLOSKUNDIGE BELLEN?

Is het je eerste kindje krijgt bel ons dan als je een uur lang weeën om de 5 minuten hebt die 1 minuut duren. We komen dan bij je kijken. Als je ontsluiting hebt kunnen we bevestigen dat je bevalling begonnen is.
AL EERDER BEVALLEN?

EEN TWEEDE BEVALLING GAAT BIJNA ALTIJD VEEL SNELLER

Ben je al eerder bevallen, wacht dan tot je de pijn herkent en de weeën regelmatig komen. Twijfel je of is een eerdere bevalling erg snel gegaan neem dan gerust contact met ons op. Lijkt het allemaal erg snel te gaan zet dan de voordeur op een kier en ga naar je slaapkamer!

3. Gebroken vliezen
​

Bij ongeveer tien procent van de bevallingen begint deze met het breken van de vliezen. Bedenk dan goed of het kindje goed is ingedaald en let op de kleur van het vruchtwater.
WELKE KLEUR HEEFT HET VRUCHWATER?
Normaal is vruchtwater kleurloos, zo helder als water. Soms komt het samen met de slijmprop, of is een beetje roze doordat het vruchtwater gemengd is met een beetje bloed. Meestal zweven er witte vlokjes is.
 
'Het vruchtwater kan ook groen, geel of bruin zijn. Dit betekent dat de baby in het vruchtwater heeft gepoept. Er bestaat dan een kleine kans dat de baby het benauwd (gehad) heeft. Neem dan altijd meteen contact met ons op!
MIJN KINDJE IS NOG NIET INGEDAALD, WAT NU?
Is het vruchtwater helder van kleur, maar is het hoofdje van de baby nog niet goed ingedaald ga dan, wanneer dit mogelijk is liggen en neem contact met ons op!
MIJN VLIEZEN BREKEN 'S NACHTS, WAT NU?
Is het vruchtwater helder van kleur, maar is het hoofdje van de baby nog niet goed ingedaald ga dan liggen en neem contact met ons op! Is het hoofdje goed ingedaald en het vruchtwater helder, wacht dan rustig tot je weeën krijgt. Krijg je geen weeën bel dan in de ochtend.

TWIJFEL OF ONGERUSTHEID?
​

Soms weet je even niet waar je aan toe bent. Is de bevalling nu begonnen of niet. En hoort dat kleine beetje bloedverlies nu wel of niet bij de bevalling? Twijfel je, ben je ongerust. Twijfel niet en bel ons altijd op.
'Twijfel je of ben je ongerust? Bel ons altijd op!

Fea Verloskundigen; DÉ praktijk voor begeleiding van zwangerschap, bevalling en kraambed in Soest & omgeving!

FEA VERLOSKUNDIGEN
Dalplein 61
3764 BN Soest
T. 035-6010793
​Spoed 06-15637730
​
Facebook
Home
De praktijk
​Kwaliteit
Zwanger A-Z
​Contact
© COPYRIGHT FEA VERLOSKUNDIGEN 2019 ALL RIGHTS RESERVED.
  • Home
  • De Praktijk
  • Kwaliteit
  • Zwanger A-Z
  • Nieuwsbrief
  • Contact